ACIB Barceloneta

ACIB Barceloneta

L’Ajuntament de Barcelona destina 2,5M€ a 156 projectes d’economia de proximitat als barris

12 de desembre de 2023

  • Les subvencions Impulsem el que fas arriben a la 7a edició reforçant l’economia arrelada als territoris. El segon trimestre de 2024 s’obrirà una nova convocatòria per acollir més projectes.
  • Espais culturals, gastronòmics, mèdics i de cures, entre la diversitat d’activitats que reben l’acompanyament d’aquest programa.

L’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa, ha destinat 2,5M€ a projectes enriquidors per als barris, creats per a persones, empreses i entitats del tercer sector que coneixen el dia a dia de cada indret de la ciutat, i potenciant els serveis i recursos oferts a la ciutadania a peu de carrer. Es tracta del programa de subvencions Impulsem el que fas, dut a terme amb una mirada de proximitat i en concordança a les necessitats i potencialitats territorials.

Aquesta ha estat la 7a edició del programa que ha analitzat 679 sol·licituds presentades, de les quals s’hi han aprovat 156 projectes. La característica principal és que pot finançar fins al 80% del pressupost de cada projecte, amb un màxim de 40.000 euros d’import subvencionat, tret de la modalitat ‘amunt persianes’ que té un màxim de 20.000 euros per l’obertura de negocis en planta baixa, o de 6.000 euros per a negocis actius en planta baixa inclosos en el Pla de Barris.

La regidora de Promoció Econòmica i Treball, i presidenta de Barcelona Activa, Raquel Gil, ha remarcat “la importància de destinar suport i recursos a projectes de barri, creats i portats amb empenta per veïns i veïnes que coneixen el veïnat i l’entorn i les seves necessitats”. Així mateix, Raquel Gil ha destacat “la creativitat, la innovació i la gran diversitat dels projectes aglutinats en aquesta edició d’Impulsem el que fas, fent que el programa es consolidi i sigui un clar exemple d’ajuts per a la petita economia a Barcelona”.

Els projectes són molt diversos: des d’una escola aquàtica especialitzada en nadons i dones embarassades, a tallers locals d’artistes i exposicions, passant per comerços amb productes alimentaris de proximitat, o centres d’entrenament esportiu que incorporen eines de digitalització. El tret diferencial d’aquest any ha estat la diversitat tant de sectors com d’ubicacions dels projectes presentats. A nivell territorial, hi ha un 30% de projectes que tenen abast a tota la ciutat, i els districtes que més projectes han captat són Ciutat Vella (20%), seguit de Sant Martí (10%), Sants (9%) i Eixample (8%).

Projectes ‘molt barcelonins’

En general, són projectes arrelats al territori que fomenten l’emprenedoria, l’ocupació de qualitat, l’alimentació sostenible, el consum responsable, la dinamització de locals en planta baixa, la innovació, i la logística de proximitat amb vehicles de zero emissions, entre d’altres.

La propera convocatòria s’obrirà el segon trimestre de 2024, i preveu incorporar novetats en quant a modalitats, amb l’objectiu que més barcelonins i barcelonines puguin desenvolupar els seus projectes mitjançant Impulsem el que fas. El programa es pot consultar al web: barcelonactiva.cat

Una edició amb gran diversitat d’activitat econòmica

Alguns dels projectes subvencionats en aquesta edició, en diferents modalitats, són:

Penguins Barcelona. Escola aquàtica especialitzada en activitats per dones embarassades, bebès i criatures petites. L’objectiu és fomentar un estil de vida saludable per mitjà de l’esport aquàtic. (Exemple de Modalitat 1 –  Amunt Persianes – instal·lació de nous negocis en plantes baixes buides)

Cooperativa Som Ecologística. Cooperativa que treballa per afavorir un sistema de ciclologística i distribució de mercaderies socialment just i respectuós amb el medi ambient amb bicicletes i cicles. Desenvoluparà un projecte per consolidar la seva coordinació i ser referent de ciclologística de l’ESS a Barcelona i Catalunya.  (Exemple de Modalitat 2 – Innovació socioeconòmica i economia social i solidària en sectors estratègics)    

Re-pica de La Boqueria Taller d’Arquitectura forma a persones en situació de vulnerabilitat en la rehabilitació d’habitatges de persones en risc social del districte de Ciutat Vella. (Exemple de Modalitat 3 – Foment de l’ocupació de qualitat)

Projecte Turisme KM.0 de l’entitat BASE Ò de foment del turisme responsable i la preservació del patrimoni local a barris de l’eix fluvial del Besòs. (Exemple de Modalitat 4 – Turisme responsable i sostenible)

Associació de la Pagesia de Mercabarna. Es tracta d’una iniciativa de suport, consolidació i ampliació de l’agrupació de pagesos i pageses que fan venda directa i de proximitat a Mercabarna, amb l’objectiu de reforçar el col·lectiu. (Exemple de Modalitat 5 – Alimentació sostenible i consum responsable)

Ecodeliver, fa una aposta per fomentar l’optimització i l’automatització del lliurament de comandes amb vehicles lliures d’emissions a través de tecnologies com la IA. (Exemple de Modalitat 6 – Centres de distribució urbana de mercaderies d’última milla)

Ajuntament de Barcelona

Els nostres socis

COLIBRI BRUNCH & BISTRO
EIMEC
Komesano
Cafes Salvador
Punto y Coma
Marisma
Restaurant La Mar Salada
Carregant...
x
X