ACIB Barceloneta

ACIB Barceloneta

L’Ajuntament de Barcelona activa el Protocol per situació de sequera en fase d’emergència

6 de febrer de 2024

 • El reg es limita a la supervivència i només es pot fer amb aigua no potable. Es regaran un total de 150 àmbits amb arbrat a tota la ciutat
 • Tots els serveis de neteja que requereixen aigua es mantindran només amb ús d’aigua freàtica i continuen sense aigua les fonts ornamentals de la ciutat
 • Els serveis municipals han reduït un 60% l’ús d’aigua potable respecte a la situació de normalitat
 • L’Ajuntament de Barcelona reforça tots els canals informatius per donar a conèixer les mesures i les recomanacions per a l’estalvi d’aigua a la ciutadania
 • El protocol municipal s’activarà un cop es publiqui el decret de la Generalitat al DOGC
 • Declaracions de Laia Bonet: vídeo (MP4) – àudio (WAV)

L’Ajuntament de Barcelona augmenta a la fase d’emergència el Protocol per situació de sequera a la ciutat. Davant de l’escassetat actual de recursos hídrics, l’Agència Catalana de l’Aigua ha decretat l’emergència hidrològica de la Conca del Ter-Llobregat que abasteix la ciutat de Barcelona. En aquesta fase s’intensifiquen les mesures d’estalvi i s’introdueixen restriccions en l’ús d’aigua potable en més serveis municipals, però no hi ha afectació de l’abastament d’aigua potable de la població. El protocol s’activarà un cop es publiqui el decret de la Generalitat.

La tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Transició Ecològica, Serveis Urbans i Habitatge, Laia Bonet, ha remarcat que “portem ja 4 anys de sequera continuada i la situació és molt greu. Hem de continuar treballant per maximitzar l’estalvi d’aigua i millorar l’eficiència de l’ús de l’aigua a la ciutat”. Bonet ha afegit que Barcelona “ha fet els deures” tant per l’estalvi del consum de la ciutadania com els mateixos serveis municipals. “Hem de continuar treballant tots, ciutadania, comerços, turisme, serveis municipals i tots els sectors de la ciutat. L’Ajuntament de Barcelona estarà al costat de tothom acompanyant en els nous escenaris”.

El decret limita la dotació d’aigua en alta, és a dir, la que compta el consum domèstic, el comercial i industrial i el dels serveis de la ciutat, a 200 litres per habitant i dia a tots els municipis afectats. Barcelona s’ha situat de mitjana el 2023 en 172 litres per habitant i dia, per això, en aquest moment, no es preveuen afectacions vinculades a l’abastament de la xarxa d’aigua potable de consum de la ciutadania.

Limitació del reg de supervivència amb aigua freàtica

A partir d’ara no es farà cap tipus de reg amb aigua potable. Només es mantindrà el reg de supervivència allà on es pugui fer amb aigua freàtica, tal com marca el decret de l’Agència Catalana de l’Aigua. En fase d’emergència, com ja es fa actualment, no es realitzaran plantacions en noves àrees verdes, en noves urbanitzacions i tampoc substitucions d’arbrat.

Actualment l’Ajuntament de Barcelona ja fa arribar aigua freàtica a un total de 25 espais verds per al reg de supervivència de l’arbrat, que se sumen a tots aquells espais que tenen canalització d’aigua freàtica i n’és el reg habitual. En la fase d’emergència, s’ha establert una priorització del reg per garantir salvar part de l’arbrat que alhora exerceix una funció mediambiental i de salut molt important pel que fa a la mitigació de la contaminació, les temperatures i com a zona de confort de la ciutadania especialment durant els mesos d’estiu. Així doncs es garantirà el reg de supervivència a:

 • Arbrat viari i palmeres en vies emblemàtiques i grans avingudes fins arribar a un mínim de 35.000 unitats.
 • Carrers i avingudes amb espais verds, com per exemple el passeig de Sant Joan o l’avinguda Diagonal.
 • Arbrat de parcs emblemàtics i històrics com el parc de Cervantes, el Laberint d’Horta, els jardins de Pla i Armengol, els jardins de Costa i Llobera, els jardins del Teatre Grec, el parc de la Trinitat o els jardins dels Drets Humans.

A partir d’ara es regaran amb aigua freàtica 125 àmbits més, fins arribar a 150 espais amb reg de supervivència amb aigua no potable en una primera fase. Els equips municipals continuaran treballant per ampliar el nombre d’espais on s’hi fa arribar aquesta aigua.

D’altra banda, a partir d’ara no es podran regar els horts urbans amb aigua potable. Això pot afectat un total de 349 horts escolars i 190 horts comunitaris i socials que a partir d’ara no es podran regar.

Centres esportius municipals

Totes les instal·lacions esportives municipals s’ajusten a les mesures aprovades per l’Agència Catalana de l’Aigua pel que fa al consum d’aigua als centres, al funcionament de les piscines i al reg dels camps esportius. Aquestes són les mesures:

 • Es redueix el 25% de dutxes disponibles a tots els vestidors de les instal·lacions esportives municipals.
 • Es prohibeix l’ús de dutxes als equips federats després dels entrenaments, només es podran fer servir les dutxes després dels partits.
 • S’instaura la campanya comunicativa a tots els centres “1 dutxa – 3 minuts” per fomentar l’ús responsable de les dutxes de les instal·lacions.
 • Es redueix al mínim indispensable per garantir la normativa el filtratge de l’aigua a les piscines.
 • Monitorització dels consums d’aigua de cada instal·lació per poder fer un seguiment exhaustiu de l’efectivitat i compliment de les mesures d’estalvi.
 • El només podrà regar-se els camps amb aigua regenerada o freàtica amb un mínim imprescindible.

D’altra banda, de forma progressiva, se substituiran les aixetes rentamans que no tinguin polsador temporitzat, s’instal·laran airejadors en les dutxes i aixetes que no en disposin i es reforçarà la informació per a tots els usuaris i usuàries de les instal·lacions.

Altres serveis municipals

La neteja urbana, en aquesta fase d’emergència, es manté amb ús exclusiu d’aigua freàtica no potable per netejar carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars. El servei de neteja ha organitzat una xarxa de 28 camions nodrissa que alimenten d’aigua freàtica els vehicles més petits de neteja amb més capacitat de mobilitat sobre el terreny. Aquestes cisternes mòbils es distribueixen per diferents punts de la ciutat en 3 torns de treball. Aquests mateixos punts també nodreixen els vehicles de parcs i jardins que realitzen tasques de reg.

En l’actual fase d’emergència també es mantindran sense aigua les fonts ornamentals, els llacs artificials i altres elements d’ús estètic excepte els refugis de fauna en perill d’extinció o destinats a la recuperació de les espècies autòctones que es reompliran amb aigua freàtica.

Actualment els serveis municipals consumeixen el 5% del total d’aigua que es consumeix a la ciutat, un 26% correspon al sector comercial i industrial i el 69% restant al consum domiciliari. De mitjana, durant tot l’any 2023 a la ciutat s’han consumit 172 litres per habitant i dia si ens fixem en la dotació en alta (domèstic, comercial i industrial, serveis municipals) i 99 litres per habitant i dia si ens fixem en el consum domiciliari, una xifra alineada amb les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut. Respecte a la situació de normalitat, l’Ajuntament de Barcelona ha rebaixat en un 60% l’ús d’aigua potable en els serveis municipals.

L’abastament d’aigua a Barcelona té majoritàriament un origen superficial provinent de les conques dels rius Ter i Llobregat per a l’aigua potable, i del subsòl per a l’aigua no potable, que és l’aigua freàtica que es fa servir en determinats serveis municipals.

Reforç de la informació a la ciutadania

El pas a la fase d’emergència també requereix un reforç comunicatiu tant cap a la ciutadania com per als diferents agents socials i econòmics de la ciutat. Amb aquest objectiu s’ha treballat de forma conjunta amb la Generalitat de Catalunya amb una campanya informativa i de recomanacions per fomentar l’estalvi d’aigua dirigida a la ciutadania i a les persones que visiten la ciutat.

L’Ajuntament ha reforçat també la comunicació a través dels canals digitals per donar a conèixer les noves mesures i l’afectació que suposaran.

Principals recomanacions:

 • Tancar les aixetes quan no s’utilitzen, el consum d’una aixeta oberta pot suposar fins a 12 litres d’aigua per minut.
 • Incorporar a les aixetes dispositius reductors del cabal.
 • No descongelar els aliments sota l’aixeta.
 • Dutxar-se en lloc de banyar-se.
 • Reparar les aixetes i cisternes dels vàters que perdin aigua.
 • Instal·lar cisternes de vàter amb doble càrrega.
 • No utilitzar el vàter com a paperera, cada vegada que es buida la cisterna es gasten entre 6 i 15 litres d’aigua.
 • Posar la rentadora i el rentaplats amb la càrrega completa i utilitzar programes d’estalvi.
 • La neteja de vehicles s’ha de fer només en establiments comercials que comptin amb sistemes de recirculació de l’aigua.

Tota la informació sobre les mesures i les accions recomanades per a l’estalvi d’aigua es poden consulta al web barcelona.cat/sequera.

Ajuntament de Barcelona

Els nostres socis

Restaurant El Nou Ramonet
Buenas Migas
La Cassola
Hotel 54
Bugaderia Tintoreria Barceloneta
Sc. Produccions
Terapeuta Gabriel Solé
Carregant...
x
X