Carrer Maquinista
Aquest carrer deu el seu nom a l'antiga fàbrica de la Maquinista Terrestre i Marítima.
La MTM va ser fundada a Barcelona el 14 de setembre de 1855, com a resultat de la fusió entre els tallers de Valentín Esparó Giralt (Valentín Esparó i Consocios, adquirida a la companyia Bonaplata el 1839) i la Societat La Barcelonesa (Tous, Ascacíbar i Companyia ), fundada el 1838 per Nicolás Tous Mirapeix i Celedonio Ascacíbar. Als seus inicis estava dedicada a la construcció de tot tipus de maquinària pesada. Els principals accionistes van ser, a més dels propietaris nomenats, Ramon Bonaplata, Josep M. Serra, Joan Güell Ferrer, Josep Antoni de Mendiguren i Nicolau Tous Soler.
Els seus primers tallers es construeixen al barri barceloní de la Barceloneta, el 1861, amb una superfície total de 17.500 m². Comptaven amb 1.200 treballadors. El 1917 construeix la seva segona fàbrica, entre els barris barcelonins de Sant Andreu de Palomar i El Buen Pastor, amb una extensió de més de 100.000 m², aconseguint una plantilla de 3.000 treballadors.
Cap al 1965, els tallers de la Barceloneta van ser desmantellats i es van mantenir com a magatzem de productes que, encara que finalitzats, no seran venuts fins més endavant. Cap al 1993, els tallers de Sant Andreu de Palomar van ser desmantellats per complet i es van traslladar a uns tallers construïts entre els municipis de Santa Perpètua de Moguda i Mollet del Vallès. En aquesta època també es fusionava amb la veterana MACOSA. El 1989 va ser adquirida per la multinacional francesa Alstom.
Què visitem?
Antiga Sastreria Miquel
Maquinista, 10
Al bel mig del carrer trobem l’antiga Sastreria Miquel, Maquinista 10, edifici reformat al 1920. També és d'aquesta època la decoració de la façana que emmarca un dibuix d'Emili Ferrer que havia il·lustrat el llibre de poemes “Els nens de la meva escala” obra d'en Joan Salvat-Papasseit. Salvador Miquel i Laporta es fa càrrec del negoci, cal destacar la seva sensibilitat cultural i la seva etapa de mecenes. Figures literàries de renom com Salvat-Papasseit i Tomàs Garcés es congregaven sota el sostre dels Miquel que fins i tot van arribar a contribuir econòmicament en projectes com les revistes d'avantguarda Mar Vella i Psiquis.
Amb la sastreria col·lectivitzada la guerra civil va suposar un gerro d'aigua freda per a tanta ebullició cultural, la situació va empitjorar quan, un cop acabat l’enfrontament, reunir-se significava conspirar. La família Miquel continuarà amb el seu negoci fins que a l'any 2003 anuncia el seu tancament donant fi a un dels capítols més rics, intel·lectualment parlant, de la Barceloneta.
Conjunt Maquinista Terrestre i Marítima
Maquinista S/n
Actualment es pot veure, al final del carrer, l’arc d'entrada de l’any 1856 que constituí l’accés principal a la fàbrica. També es conserva l’esquelet del pont de grua i la xemeneia, que ens permet fer-nos una idea de les dimensions de la factoria.