ACIB Barceloneta

ACIB Barceloneta

Carrer Escuder

Carrer Escuder
Informació

Adreça
Carrer d'Escuder s/n
08003 Barcelona

Miquel Escuder és un dels personatges més fascinants de la història de la Barceloneta. Va adquirir els primers coneixements tècnics als tallers de La Maquinista Terrestre i Marítima i gràcies al seu esperit emprenedor es va convertir, ben aviat, en empresari metal·lúrgic. Va fundar l’any 1872 un  taller on inicialment es fabricaven màquines de cosir, va crear el model Aurora, primer d’Espanya. Escuder hi va afegir uns ormeigs que la van convertir en una màquina de luxe. També va fabricar motors, especialment els destinats als ascensors i a la indústria de taps.

La fàbrica situada al carrer Maquinista, entre Atlàntida i Andrea Dòria, va arribar a  donar feina a més de dos cents obrers. Però la inventiva d’Escuder no es limitava a la fabricació de màquines, sinó que va posar en marxa tot un seguit de campanyes propagandístiques per vendre. Al 1881 va idear un salt d’aigua il·luminat, col·locat a la plaça d’Antonio López vers el mar, de deu metres d’alçada que  anunciava tots els seus productes. Però el més destacat estava per arribar. A La Esquella de la Torratxa, al gener de 1879, trobem la següent referència: ”Els fabricants de màquines de cosir son l’àliga en matèria de anuncis. Tothom recorda la cavalcada del dia de Reys que l’Escuder va fer lo que mai ningú havia fet a Barcelona. La cosa va durar una tarda no més. Però ¡quina impressió! Sobretot per la quitxalleta i pels pares de família”. Miquel Escuder, no només havia fet  créixer la primera petita industria de màquines de cosir a la Barceloneta sinó que en el seu afany de promoció potser estem davant d’un pioner patrocinador de les primeres cavalcades de reis de la ciutat de Barcelona. Als últims temps la seva propaganda tenia lemes com “Consumiendo los géneros del país no habrá pisos para alquilar ni fábrica sin trabajar”, la seva indústria havia entrat en decadència i no va sobreviure a la competència de les multinacionals com Singer. Un cop tancat el seu taller s’instal·laria,  anys més tard, la fábrica de farines la Anita, més coneguda com  ”La Farinera”.

Què visitem?

Illa Sant Miquel
Escuder s/n

El carrer d'Escuder és el límit de l'illa de cases Sant Miquel. Es tracta d´una de les illes singulars, on segurament s´instal·len gran part dels comerços primerencs per estar prop de l´entorn de l´església, centre neuràlgic del barri.

Manté majoritàriament l'aparença de planta i pis original dels edificis amb una remunta posterior.

Els nostres socis

Restaurant Cal Pinxo Palau de Mar
BR Supermercat
La Gavina
Bar Cal Chusco
Frankfurt's Barceloneta
Barceloneta Port Vell, aparcament Telpark
Estraperlo
Carregant...
x
X