ACIB Barceloneta

ACIB Barceloneta

El Negre de la Riba

El Negre de la Riba
Informació

Adreça
Plaça de la Barceloneta
08003 Barcelona

Es tracta de la reproducció, feta en fibra de vidre, del mascaró de proa d'un vaixell del segle XVII que va ser desballestat a Barcelona cap a l'any 1860 i que es conserva al Museu Marítim. La reproducció va ser inaugurada l'any 2003 i recol·locada a la seva actual ubicació el 2005.

“El Negre de la Riba”  és un mascaró de proa d’una embarcació que va arribar a la Barceloneta al segle XVIII.   Francesc Bonjoch va ser el primer a tenir aquesta peculiar figura. Segons es creu, aquest boter de la Barceloneta va desballestar un bergantí que hi havia a La Riba (l’actual moll de la Barceloneta) per aprofitar-ne el material i allà hi va trobar la figura d’un mascaró de proa. Més tard s’ha descobert que representava un indígena americà, però el desgast de la figura va donar-li faccions subsaharianes. En Francesch Bonjoch la va serrar per la base i la va posar com a reclam a la porta de la seva puda (una espècie de taverna de l’època) situada al moll i de seguida es va fer molt popular al barri. Els veïns també l’anomenaven el “papus” i servia per espantar la canalla que no obeïa els pares, sovint els amenaçaven dient-los que vindria a buscar-los “lo negre de la Riba”, a l’estil de “l’home del sac”. Amb la reforma del moll les pudes van desaparèixer i el “negre” va ser traslladat primer a un magatzem de vins dela mateixa família que tenien prop de l’antiga plaça de toros del Torín de la Barceloneta i després va anar rondant per altres establiments com per exemple un a prop del cementiri del Poblenou i posteriorment al Barri de Sant Martí, a una zona coneguda com la Ciutat d’en Nyoca.

Sembla que fins el 1887 va estar sempre en locals dels Bonjoch fins el 1887, en què va morir l’últim descendent de la família. En tot aquest transit fins i tot va arribar a presidir un ball, motiu pel qual va ser restaurat i se li van afegir les extremitats de guix pels punts que les tenia trencades. Més tard, tenim notícia que va decorar una portalada al número 8 del carrer Castillejos. Més tard, un comerciant de vins el va comprar i el va tenir breument al Carrer Pallerols, més o menys fins l’any 1900 en que va tancar el seu negoci.

Va ser aleshores quan en Josep Moragas  va comprar-lo i el va portar a una torre que es va fer a la muntanya del Carmel i el va posar com a decoració d’una de les façanes, posant-hi a sota “el renombrado Negro de la Riba”. Sabem, per un anunci publicat a la Vanguardia l’any 1919 que el Senyor Moragas que deuria tenir guardat el mascaró al Poblenou, en concret al Passeig del Cementiri 236 se’l va voler vendre l’any 1919. Resulta que en Moragas havia permutat la seva torre al Carmel amb un solar  passatge de Corbinetty, actual passatge del General Bassols, prop del Cementiri del Poblenou  i pel que sembla ningú li havia comprat el Negre de la Riba responent a l’anunci al diari i per tant va passar a mans de la família Pla amb la que va fer el canvi, La família Pla l’any 1934 el va donar al Museu Marítim de Barcelona, lloc on actualment es pot veure la figura autèntica i on es va descobrir que no es tractava d’un guineà sinó d’un indi iroquès.

Malgrat totes les voltes que va donar l’estatueta els veïns de la Barceloneta no l’havien oblidat i l’any 2003, quan es celebrava el 250º aniversari del barri, el van tornar a portar al barri on es va fer conegut.

 

 

 

 

 

Els nostres socis

Óptica Barceloneta
Tecnocasa
Restaurant Can Majó
Mercat de la Barceloneta
La Cassola
Barceloneta Port Vell, aparcament Telpark
Restaurant Casa Costa
Carregant...
x
X