ACIB Barceloneta

ACIB Barceloneta

Cooperativa la Fraternitat

Cooperativa la Fraternitat
Informació

Adreça
Carrer de Sant Carles, 9
08003 Barcelona

La Fraternitat, una de les cooperatives més antigues de Catalunya, fou creada el 1879. En principi el local ocupava planta i pis en una casa tradicional al carrer pescadors. Pels volts de 1917, després de traslladar-se a la seva seu al carrer Sant Carles,   es va decidir derribar la construcció original de planta i pis per adaptar-la a les necessitats d'una entitat en creixement. L'obra de la nova seu s'encarrega a Francesc Guardia i Vial  que construeix l’edifici actual, a l’estil modernista.

A la planta baixa hi havia la botiga de venda als socis i al primer pis una gran sala d’actes la resta de l’edifici era dedicada a biblioteca, sales de reunions i un cafè. La façana principal, enfrontada al carrer Sant Carles, és la més estreta, però també la que dona a un carrer més transitat. A la botiga es produïa l'accés per un espai triforat, actualment amb tancament de vidre, emmarcat per quatre columnes dòriques. Després, un balcó corregut unificava les tres cares del volum de l'edifici amb tres obertures on unes cartel·les de totxo graonat semblen suportar el balcó de la segona planta. A la planta superior una sèrie d'obertures englobades sota un gran arc de mig punt, que recorre a la idea de l'Arc de Triomf, monumentalitza la construcció i permet unir visualment els dos pisos superiors. Un gran ràfec sustentat sobre nombroses mènsules esglaonades de maó vist coronen l'edifici tot amagant el cos superior endarrerit.

Les façanes laterals s'organitzen a partir d'un mateix mòdul d'obertures que es repeteix i queden unides a la planta baixa per un balcó corregut, originalment tancat per una barana calada de terracota però avui de reixa de ferro. En el cas de la planta superior, les obertures segueixen un disseny similar a l'obertura de la façana principal, tot i que de menor dimensió.
A nivell escultòric trobem al balcó de la segona planta dues escultures femenines, així com dues mans entrellaçades, segell de La Fraternitat, el nom de la qual encara es conserva en l'edifici. Les mans estan inscrites en un triangle, emblema de l'Alianza Cooperativa Internacional.

Al 1974 deixa d’existir com a Cooperativa i l’immoble és utilitzat per diferents usos fins la seva rehabilitació com a  seu de la Biblioteca Publica.

Els nostres socis

Restaurante Can Solé
Restaurant L'Òstia
Peluts i pelats
Sc. Produccions
Mapfre Barceloneta
Restaurante Salamanca
Terapeuta Gabriel Solé
Carregant...
x
X