ACIB Barceloneta

ACIB Barceloneta

Carrer Sant Carles

Carrer Sant Carles
Informació

Adreça
Carrer de Sant Carles
08003 Barcelona

El carrer Sant Carles és un eix cultural del barri començant per l'edifici de la Fraternitat. En 1879, en una botiga al carrer Pescadors 39, s’acordava fundar una societat cooperativa de consum batejada com la Fraternitat. Al 1897 van decidir traslladar-se a un nou local de planta i pis. L'edifici, situat al carrer Sant Carles, havia estat una fàbrica de galetes per a vaixells, un curiós producte que era, en realitat, una mena de pa dessecat de llarga durada que suportava sense problemes les llargues travessies en els cellers dels vaixells.

La Fraternitat va anar creixent des dels primers moments. Cap a 1917, es va decidir enderrocar l'edifici i construir-lo de nou. El 31 d'octubre de 1918 es va inaugurar oficialment la nova seu amb la forma de l'emblemàtic edifici de Francesc Guàrdia i Vial que ha arribat fins a l'actualitat. L'edifici i el seu ús social van resistir força bé els bombardejos de la guerra civil. La idea va ser sempre continuar com a part de la vida social del barri i així es va fer fins entrats els anys 70 però el moviment cooperatiu, inevitablement, ja s'havia convertit en història.

Què visitem?

Casa de la Barceloneta  1761
Sant Carles, 6

Aquest edifici bastit en 1761 respon a la tipologia original  dels habitatges de la Barceloneta que eren cases de planta baixa i pis. El seu aspecte exterior també tenia una estètica similar a tots els edificis: una porta central i dues finestres, una a cada costat a la planta baixa, i dues finestres i un balcó central al pis superior rematat  per un petit frontó triangular.

Cap a 1864 aquest edifici es comença a plantejar com espai lligat amb activitats comercials relacionades amb la provisió per a vaixells, i fins i tot com a fàbrica de xocolata. Així consta al permís que va demanar Sebastiana Fortuny que volia retolar convenientment la façana de la seva botiga oferint tots aquests serveis.

La Fraternitat
Santa Clara, 8-12

Francesc Guardia i Vial  construeix l’edifici actual, convertint-se en l’edifici modernista més destacat del barri. Actualment és la seu de la biblioteca popular.

Els nostres socis

Cansaladeria Roca
Restaurante El Rey de la Gamba 1
Club Natació Atlètic Barceloneta
Nets i Mimats
Confraria de Pescadors de Barcelona
Restaurant Cal Pinxo Palau de Mar
La Cassola
Carregant...
x
X