Carrer Ginebra
Els cronistes i viatgers de l’època, com Diego Alejandro Gálvez, ja anomenen al 1755 el nom de Ginebra, Galvez diu que: ”.. había un gran barrio habitado todo de pescadores(...) El expresado señor capitán general, a pesar de contradicciones y del clamor de los habitantes, bien hallados en esta miseria, mandó poner por tierra toda la dicha Ginebra. Formó una bella y espaciosa explanada...”. Així les barraques de la Ginebra van donar pas a la futura Barceloneta. En aquests terrenys també es diu que es van instal·lar inicialment diferents oficis com els corders de viola i un escorxador. Aquesta zona va ser urbanitzada a partir de 1887 i la seva ordenació de cases, moltes amb estil modernista, ja amb més plantes i comoditats fa que es conegui com a l’Eixample de la Barceloneta. Al final del carrer es van instal·lar el taller Alexander i l’empresa Ricardo Ciervo.
Què visitem?
Cooperativa Popular Obrera El Siglo XX
Ginebra 24.
Antiga seu cooperativa fundada al 1901. Miquel Niubó i Munté planteja cap a 1939 un edifici Expressionista de planta baixa i tres plantes pis. La seva forma trenca amb les tipologies edificatòries més comunes de la Barceloneta.
Conjunt Catalana de Gas
Parc de la Barceloneta.
La Societat Catalana para el Alumbrado del Gas en Barcelona va fer construir una torre d'aigües, que encara es conserva, per augmentar la pressió de l'aigua que havia d'arribar a les noves instal·lacions. Construïda entre 1905 i 1906, el projecte s'encarregà Josep Domènech i Estapà el qual es decantà per una decoració exterior. Completa aquest conjunt industrial les restes metàl·liques de la bombona cilíndrica que ocupaven gran part de l'actual Parc.
També es conserven les oficines que, inicialment , van deixar pas a un centre mèdic per a treballadors de la companyia. Actualment és la seu de la Fàbrica del Sol. És va construir al 1907 i el projecte va ser signat per Josep Domènech i Estapà i li va donar una empremta modernista. Consta de planta baixa i un primer pis amb terrat.