Fabricat a la Barceloneta
Fabricat a la Barceloneta
Al S. XIX el barri continua veient augmentar la seva població sota els auspicis d’una industrialització emergent. La facilitat de les comunicacions per la proximitat del Port i el Ferrocarril, així com el fet de trobar-se fora muralles, que ajuda a eludir la prohibició d’instal·lar indústria perillosa, fan del barri mariner un lloc idoni on ubicar les indústries. Així trobem grans empreses com la Nueva Vulcano, la Maquinista Terrestre i Marítima, Catalana de Gas i també més modestes en els seus inicis com la Farga Lacambra o els Tallers Escuder, famós per fabricar les primeres màquines de cosir.
Nombrosos industrials no dubtaran a traslladar les seves fàbriques a espais més amplis però en ocasions mantindran el despatx de venda o magatzem a la Barceloneta. Moltes vegades va ser habitual la convivència de l’ administració de la Companyia, el magatzem per a la venda al major dels seus productes, i un elegant despatx per la venda al detall, també eren habituals les sucursals si tenien molt d’èxit els productes fabricats.
Perfums, licors , farina, galetes per a vaixell, o instruments d’ astronomia de la fàbrica i magatzem de José Rosell foren alguns dels molts productes sorgits del nostre paisatge industrial, mercaderies que tenien en moltes ocasions gravat el nom de la Barceloneta com el lloc de la seva fabricació.
Paral·lelament a la prosperitat del sector industrial sorgeix el cooperativisme que també genera un moviment comercial alternatiu. Entitats pioneres, com per exemple la Cooperativa Obrera la Fraternitat, tenien una botiga pels socis i arribaren fins i tot a crear la seva pròpia moneda per fer les transaccions comercials.