ACIB Barceloneta

ACIB Barceloneta

El Pla de Desenvolupament Econòmic de Ciutat Vella destinarà més de 20 M€ a reforçar el comerç de proximitat, entre altres

7 d'abril de 2025

  • Ahir es va presentar al Plenari del Districte el Pla de Desenvolupament Econòmic (PDE) de Ciutat Vella 2024-2027, que recull les accions municipals per impulsar el desenvolupament econòmic del districte i la diversificació de les activitats econòmiques.
  • A Ciutat Vella, es marca com a prioritats fomentar l’ocupació, diversificar l’oferta comercial de proximitat, reforçar les competències digitals i tecnològiques de comerciants i residents, millorar el retorn del turisme i potenciar l’aprenentatge i recuperació d’oficis artesans.
  • Per primer cop, s’emmarca en el Pacte per Ciutat Vella com a element estratègic i permetrà incorporar noves línies d’actuació anualment.
  • El pla s’alinea amb els treballs per al nou pla d’usos del districte, en elaboració, i la inclusió de la zona de Boqueria–Gardunya–Rambla com a Espai de Gran Afluència (EGA) turística, per a la diversificació d’activitats econòmiques i una millor gestió de l’espai públic en les zones més turístiques.

El Pla de Desenvolupament Econòmic de Ciutat Vella 2024-27 es va presentar ahir al plenari del districte com a full de ruta estratègic de les accions municipals per impulsar el desenvolupament econòmic del districte amb els objectius d’incrementar el retorn social, fomentar l’ocupació de qualitat i el mercat de treball, el suport a l’activació econòmica del territori i la promoció del comerç, serveis, la restauració de proximitat i els mercats municipals.

Aquest pla s’ha treballat des del mes de desembre amb les entitats comercials i els eixos del districte, per incorporar les seves propostes i la visió des del teixit comercial, entre elles les Xarxes Laborals que agrupen entitats sòciolaborals del Gòtic, Raval i Casc Antic; el Punt d’informació i Orientació Laboral (PIOL) de Barceloneta; Proa La Mar; La Traginera – Comunalitat de Ciutat Vella; la Fundació Tot Raval; Born Comerç; Impulsem; Colectic; La Boqueria; Oasi urbà; Bon Gourmet – Associació de Restauradors del Born; Associació Pelai Centre i Rodalies; Federació d’Associacions de Comerciants de Barna Centre; Federació d’associacions de comerciants i entitats del Raval “Eix Comercial Raval”; Agrupació de Comerciants i Industrials de la Barceloneta – ACIB; Associació Amics, Veïns i Comerciants de la Rambla i plaça Catalunya; Associació d’artistes i galeries Barcino Art; Associació de Paradistes del Mercat de Santa Caterina; Barcelona Oberta; Associació de Veïns del Barri del Raval, Associació de Veïns del barri de la Barceloneta; Associació de Veïns i Comerciants de la pl. de la Llana – Carders- Corders, i Associació d’Amics i Comerciants de la Plaça Reial.

A més, internament s’ha treballat des del Districte amb els grups municipals i amb Barcelona Activa i recolint les visions i aportacions de la Direcció de Comerç i Restauració, Direcció de Turisme, l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB), la Direcció d’Economia Social i Solidària i Foment de Ciutat.

Per al tercer tinent d’alcaldia i regidor del Districte de Ciutat Vella, “l’objectiu és reforçar l’ocupació, el comerç de proximitat i les capacitats tecnològiques dels veïns i veïnes de Ciutat Vella, comerciants i persones treballadores al districte, aprofitant que som un districte que històricament i en l’actualitat té molt dinamisme econòmic, hi passen moltes coses i acollim gran part de l’activitat de la ciutat, i volem que aquesta activitat generi un impacte social i econòmic positiu al nostre districte i entre els nostres residents”. Per la seva part, el comissionat del Pacte per Ciutat Vella, Ivan Pera, ha destacat la importància de comptar amb un pla econòmic per abordar el desenvolupament i enfortiment de l’economia dels residents i comerciants al districte, de manera coordinada amb les línies estratègiques sorgides dels debats del Pacte. Per a Pera, “en aquest sentit és clau dinamitzar i reforçar l’economia social, que a Ciutat Vella té un paper rellevant pel que fa a iniciatives d’auto-ocupació i sortides laborals i professionals”.

Ciutat Vella és un districte amb més de 111.000 habitants, el 6’5% de la població barcelonina, i que compta amb una taxa específica d’ocupació del 67’7% -3’6 punts percentuals més baixa que la de Barcelona-, i una taxa d’atur del 15’5%, uns 4’6 punts percentuals més alta. Aquestes xifres el converteixen en el segon districte amb més atur de Barcelona, malgrat comptar amb el 78’2% de població en edat de treballar (11’3 punts per sobre del conjunt de la ciutat), segons dades de l’Enquesta Sòcio-demogràfica de 2022.

En aquest context, el Pla de Desenvolupament Econòmic marca com a prioritats fomentar l’ocupació, diversificar l’oferta comercial, reforçar les competències digitals i tecnològiques de comerciants i residents, millorar el retorn del turisme i potenciar l’aprenentatge i recuperació d’oficis artesans, a més d’incrementar les iniciatives d’economia social i solidària.

Per fer-ho, s’estructura en 4 eixos d’actuació:

  • El foment de l’ocupació de qualitat i mercat de treball, on es prioritza la millora d’ocupabilitat del veïnat i es potencia especialment la inserció laboral en els sectors motors del districte i la inclusió de col·lectius desvinculats de recursos municipals i comunitaris, així com la divulgació i accés al drets i deures laborals. En aquest àmbit són especialment importants els papers del Convent, al Convent de Sant Agustí, en marxa des de 2022 com a equipament de proximitat i de referència a nivell ciutat en ocupació i per a joves; el Punt d’Informació i Orientació Laboral del Pla Comunitari de la Barceloneta; o els punts de xarxa Cibernàrium a la biblioteca Francesca Bonnemaison, Barcelona- Fraternitat o el centre Movistar de plaça Catalunya, entre altres.
  • Promoció del comerç, els serveis, la restauració de proximitat i els mercats municipals, amb la visibilització i professionalització del comerç de proximitat com a línia principal i amb un protagonisme especial de la capacitació digital del sector. En aquest apartat destaquen iniciatives com el “Catàleg de comerços i serveis singulars, sostenibles i amb impacte social a Ciutat Vella” o les millores en accessibilitat i visibilitat de locals en planta baixa.
  • Suport a l’activació econòmica del territori: emprenedoria i teixit socioempresarial, oferint acompanyament a les iniciatives d’autoocupació i emprenedores, i l’economia social com a model generador d’activitat socioeconòmica. En aquest àmbit, destaca l’acció del Punt d’Atenció a l’Activitat Econòmica (PAAE) per acompanyar les iniciatives socioeconòmiques del districte amb l’objectiu de treballar el seu enfortiment i resiliència, i la iniciativa del Banc de Recursos Mancomunats de Ciutat Vella, que promou compartir materials entre les comunitats locals, crear oportunitats laborals per als joves aprofitant els recursos del territori i evitar el malbaratament mitjançant el reciclatge i la reutilització.
  • El retorn social a partir del turisme i dels esdeveniments que impactin al territori. En aquest apartat, es prioritzaran accions de formació adaptades a les necessitats del teixit comercial per enfortir-lo i ampliar competències tècniques, lingüístiques i digitals; afavorir la contractació de proximitat per a la logística, infraestructura i serveis dels esdeveniments, l’elaboració de protocols d’actuació per a generació d’impacte socio-econòmic de grans i mitjans esdeveniments al districte o la creació d’una Oficina Tècnica de Turisme Responsable. Precisament, el Pla de Desenvolupament Econòmic de Ciutat Vella aprofitarà sinergies amb el nou pla d’usos del districte, en elaboració, i la inclusió de la zona de Boqueria–Gardunya–Rambla com a Espai de Gran Afluència (EGA) turística, per desenvolupar plans estratègics orientats a la competitivitat dels comerços de proximitat i els eixos comercials existents.

Tercera edició d’aquesta línia municipal per dinamitzar l’economia local del districte

Aquesta és la tercera edició del PDE de Ciutat Vella, que pren el relleu del PDE 2021-23, que a Ciutat Vella va arribar a 6.900 persones i 1.155 empreses com a beneficiàries de les diferents accions. Entre les actuacions més destacades es troben el Projecte Hotels amb Retorn Social, que impulsa la contractació i el proveïment en clau de proximitat; el Banc de Recursos, projecte d’economia circular de materials; i el projecte Comerç Divers, que ha censat prop de 1.300 comerços i n’ha assessorat 230.

L’edició d’enguany espera poder superar aquestes xifres i compta amb un pressupost d’entrada de com a mínim, de 20.261.636 € per al període 2024–2027, que pot ampliar-se en funció d’altres partides provinents de programes específics de Barcelona Activa o de la recaptació de l’Impost d’Estades en Establiments Turístics (IEET) a Barcelona.

Ajuntament de Barcelona

Els nostres comerços associats

La Clínica del Peu
Petit Bar
La Roseta
Bar Cal Chusco
Barceloneta Port Vell, aparcament Telpark
Cansaladeria Roca
Cafes Salvador
Carregant...
x
X