Ciutat Vella reforça la seva aposta per la diversificació del comerç amb el Pla de Desenvolupament Econòmic
19 de juliol de 2021
- L’estratègia econòmica 2021-2023, impulsada pel districte i Barcelona Activa, té una dotació pressupostària de 17,6 milions d’euros i consta de 6 línies estratègiques amb gairebé 90 accions concretes amb impacte en el territori.
- Els programes ‘Amunt Persianes’, ‘Impulsem el que Fas’ i la 3a edició de la convocatòria de Baixos de Protecció Oficial sumen forces a Ciutat Vella per combatre la desertització del comerç i promoure el de proximitat.
- Estableix accions específiques per a cadascun dels barris, amb especial èmfasi en el Gòtic, afectat per la pandèmia i el monocultiu turístic.
El districte de Ciutat Vella ha elaborat un nou Pla de Desenvolupament Econòmic de Ciutat Vella (PDE) 2021-2023. El nou PDE té un període d’aplicació més concentrat que l’anterior, perquè se centra en la recuperació econòmica del districte de la crisi social i econòmica provocada pel COVID, en clau de diversificació. El pla, amb 6 línies estratègiques i més de 90 accions concretes a tot el territori, té un pressupost de 17,6 milions d’euros i vol promoure la reactivació de les activitats econòmiques amb l’objectiu global de recuperar, enfortir i diversificar l’economia del districte a tres anys vista.
La proposta, que té el suport de Barcelona Activa, reforça l’estratègia definida a l’anterior PDE 2016-21 i en comparteix els objectius. Aquell PDE va ser una iniciativa pionera en el seu moment, que va marcar el camí a seguir i que va permetre connectar a tots els agents econòmics del districte i generar una dinàmica de canvis i diversificació que ara es vol reforçar, tenint en compte, més especialment, aquelles activitats afectades per la crisi derivada de l’estat d’emergència sanitària.
Si bé l’anterior PDE estava pressupostat en uns 11 milions d’euros, finalment se n’ha invertit 18 milions, una dada que posa de manifest l’aposta decidida del districte per la diversificació i el suport al comerç de proximitat.
El document fa un anàlisi acurat de la situació de cadascun dels barris: l’impacte del preus de lloguer dels locals, la rotació i buidament de comerç de proximitat sobre tot al Gòtic i Casc Antic, l’atur al Raval, els usos de baixos a la Barceloneta per activitats poc arrelades al territori i amb gran impacte a la vida dels veïns i veïnes, etc… Una de les conclusions és que l’actual crisi ha accelerat i evidenciat una tendència que és prèvia, i que és conseqüència d’un model econòmic que depèn en excés de l’economia del visitant.
Al PDE anterior es fixava com a objectius revertir el monocultiu econòmic en turisme, restauració i oci nocturn a Ciutat Vella, l’expulsió de veïnat i del comerç de proximitat, la precarització laboral i la vulneració de drets i l’alt índex d’atur, especialment juvenil, i el creixement de les desigualtats.
En l’actual context, tot i que les problemàtiques sobre les quals actuar són les mateixes, es farà especial èmfasi en l’increment de la pobresa i desigualtats en col·lectius específics de població, així com en la manca d’impacte dels grans operadors econòmics del territori en la generació de retorn social i desenvolupament territorial, així com en els locals buits i la desertització comercial.
Entre les mesures concretes que s’hi recullen, el PDE preveu:
- Incrementar el finançament existent a fons perdut per a persones, empreses o entitats que vulguin instal·lar una activitat econòmica en un local de planta baixa en el marc de la convocatòria de subvencions ‘Impulsem el que Fas’. Per a l’edició 2021, el Districte de Ciutat Vella, amb l’objectiu de poder sumar i dinamitzar més locals al districte, ha fet una aportació específica per la modalitat corresponent de 100.000 euros, que se suma a l’aportació que realitza l’Ajuntament de Barcelona.
- Desenvolupar la tercera edició del programa de Baixos de Protecció Oficial a partir del mes de juliol.
- Invertir 6 milions d’euros per a la compra de locals de planta baixa a Ciutat Vella. Un cop adquirits, a partir de 2022, aquests locals es posaran a disposició de projectes econòmics de persones, empreses o entitats a través d’un procés de concurrència. S’han establert zones prioritzades a cada un dels barris del districte de Ciutat Vella: Raval Sud, el barri de la Barceloneta i els voltants de Pou de la Figuera i del carrer Avinyó i voltants.
- Consolidació del Banc de Recursos Macomunats de Ciutat Vella. Aquesta iniciativa singular en l’àmbit de l’economia circular de proximitat, publicocomunitària, impulsada conjuntament pel Districte de Ciutat Vella, Barcelona Activa, Pla de Barris Raval sud – Gòtic sud i Impulsem SCCL, té un triple objectiu: promoure l’ús compartit de materials per part del teixit comunitari del territori, a partir de la captació, la cessió lliure i el préstec; crear oportunitats d’inserció ocupacional per a joves. El nou PDE preveu el seu desplegament per a tots els barris del districte i l’impuls de nous projectes innovadors.
- Reforçar el Punt d’Atenció a l’Activitat Econòmica (PAAE) de Ciutat Vella, oferint assessorament a persones o col·lectius emprenedors, a les microempreses i a les entitats del territori que desenvolupen i/o impulsen projectes d’emprenedoria convencionals o d’economia social i solidària.
- Incrementar els plans de formació i innovació tecnològica per als comerços donant resposta a les necessitats formatives del comerç i fer-les a mida per millorar les competències digitals i, si escau, reorientar la seva activitat a través de programes, cursos i eines diverses.
- Desplegament del nou Model Integral de Serveis d’Ocupació a Ciutat Vella. Millorant l’atenció i acompanyament a la inserció destinada a les persones residents del barri on viu, sempre amb adaptació al col·lectiu o especificitats territorials, entre d’altres. Aquest model integra el Convent de Sant Agustí, el Dispositiu d’inserció sociolaboral de Treball als barris per a Sant Pere i Santa Caterina, la Barceloneta i el Raval sud. En aquest sentit la ocupació tindrà un fort impuls amb la conversió del Convent de Sant Agustí com equipament especialitzat en ocupació per a tota la ciutat, que tindrà una mirada específica sobre el col·lectiu jove.
- Reforç de la ocupació de qualitat mitjançant la consolidació del Punt de Defensa dels Drets Laborals de Ciutat _Vella i la Taula Estable de Xarxes Laborals, promovent noves actuacions ocupacionals per a persones en situació administrativa irregular, persones migrants, persones en situació de drogodependències, persones amb problemes de salut mental, joves i dones.
Una mirada especial al comerç de proximitat
Un dels objectius específics fixats en el nou PDE és el foment de la diversificació comercial. El document recorda que, per la seva centralitat, oferta d’activitats i atractius patrimonials i urbans, el districte ha concentrat en els últims anys una bona part de l’activitat turística de la ciutat. La reducció del turisme provocada per la crisi de la Covid 19 fa evident el model orientat al turisme i s’observa amb el gran augment del nombre de persianes abaixades.
Segons l’informe elaborat per GESOP al març de 2021 i encarregat pel Districte de Ciutat Vella sobre l’impacte de la Covid19 al comerç i la restauració de Ciutat Vella, el Gòtic ha estat el barri més afectat pel tancament d’establiments. Davant aquesta situació, aquest Pla busca fomentar el comerç de proximitat, prioritzant l’atenció a les necessitats de la població resident i treballadora i tornant la centralitat del barri al seu veïnat, entenent que el comerç més resilient és aquell més connectat amb la vida veïnal i menys orientat al monocultiu turístic.
Per aquesta raó, dins de l’estratègia Amunt Persianes, i reforçant la estratègia del districte de Baixos de Protecció Oficial, s’ha establert la creació d’una cartera pública de locals de planta baixa específica per al districte amb la qual està previst que l’Ajuntament adquireix en propietat locals buits en planta baixa per tal de posar-los a disposició de projectes econòmics de persones, empreses o entitats a partir de 2022. El pressupost disponible és de 6 milions d’euros exclusivament pel districte de Ciutat Vella, en el que es prioritzen, entre d’altres, els locals en planta baixa ubicats al Raval Sud, els entorns del Pou de la Figuera, tot el barri de la Barceloneta i els voltants del carrer Avinyó al barri Gòtic.
Impulsat per Districte de Ciutat Vella i Barcelona Activa, el Pla s’ha elaborat en diàleg amb diferents àrees de l’Ajuntament (Direcció de Comerç, Direcció de Turisme, Direcció de Serveis d’Economia Social i Solidària i el programa municipal Plànol de Barris) i amb entitats del teixit socioeconòmic dels barris de Ciutat Vella.
El PDE es basa en sis eixos:
- Impulsar el desenvolupament des del territori. Que posa l’accent principalment en l’impuls de l’economia de proximitat.
- Reactivar i diversificar el teixit comercial. Es busca reforçar i consolidar un comerç que tingui capacitat d’adaptació i de resposta a situacions futures tot preservant l’important valor que representa el teixit comercial de proximitat al districte.
- Finançar projectes socioeconòmics que dinamitzen i diversifiquen l’economia.
- Promoure l’ocupació de qualitat. S’adapten els recursos existents a les necessitats i realitats actuals d’aquells que es troben al atur, i que impliqui diversificar i millorar la economia mitjançant feines qualificades.
- Promoure les potencialitats dels barris per al desenvolupament. S’incentiva les especificitats de cada barri que poden esdevenir oportunitats per a la reactivació econòmica.
- Optimitzar els recursos municipals de promoció econòmica.