ACIB Barceloneta

ACIB Barceloneta

Barcelona organitzarà activitats veïnals als espais amb més afluència turística

2 de juny de 2025

  • L’ampliació del programa ‘Juguem a les places’ s’emmarca dins de l’estratègia municipal per aprofundir en la gestió turística mitjançant els Espais de Gran Afluència (EGA) i en preservar els usos veïnals de determinades zones de la ciutat.
  • L’Ajuntament comença a testar aquest juliol la nova Zona Bus 4.0 i llança també una nova línia d’ajuts dirigits als petits comerços veïnals situats en zones turístiques.
  • El pla dels EGA preveu una inversió de 2,5M€ aquest estiu i situa el Turó de la Rovira i el Passeig de Gràcia com els nous indrets a prioritzar durant els propers mesos, que se sumen als espais de Sagrada Família, Rambla – Gardunya – Boqueria i Park Güell.

L’Ajuntament de Barcelona ampliarà el programa ‘Juguem a les places’ amb la licitació específica d’un nou paquet d’activitats familiars i veïnals que se celebraran en espais que formen part del Pla de gestió dels Espais de Gran Afluència (EGA). L’objectiu d’aquesta iniciativa municipal és generar nous usos socials i comunitaris en aquestes zones, per tal de consolidar una oferta alternativa per al veïnat i públic local que vagi més enllà d’un enfocament orientat principalment al visitant. Les activitats s’organitzaran en un espai de l’EGA Sagrada Família i en dos espais més de l’EGA Rambla – Gardunya – Boqueria, atès que l’EGA del Park Güell ja compta amb un programa propi d’activitats comunitàries. Així doncs, els jardins de la plaça de la Sagrada Família, la plaça Reial i els jardins Voltes d’en Cirés acolliran en total 61 sessions durant aquest 2025, previsiblement a partir del proper mes de juliol.

Amb aquesta nova proposta al voltant dels EGA, que enguany fa un any que es van posar en marxa a la ciutat de Barcelona amb tres espais prioritaris, l’Ajuntament vol seguir aprofundint en la seva aposta per gestionar el fenomen turístic i garantir que continua sent una història d’èxit, que aporta riquesa i dinamisme, tot minimitzant les externalitats negatives que es puguin produir en determinats moments i espais. El consistori, de fet, ha estat històricament pioner en la regulació del turisme, com demostren mesures com la prohibició dels habitatges d’ús turístic (HUT) a partir del 2028 o bé l’impuls d’un recàrrec sobre l’impost turístic que ha permès ingressar l’Ajuntament uns 106,5 milions d’euros l’any 2024 i que possibilita tirar endavant projectes de retorn a la ciutadania com és el Pla Clima Escola, entre d’altres.

A banda de l’ampliació del ‘Juguem a les places’ i també com a novetat d’enguany i amb el mateix objectiu d’assumir el repte que suposa equilibrar els usos i les activitats que es produeixen a l’espai públic en aquelles zones amb més presència de turisme, l’Ajuntament ha llençat una nova línia de subvencions per fomentar el petit comerç de proximitat que es troba als espais EGA. En concret, l’Ajuntament ha creat una nova línia d’ajudes per a comerços i establiments al detall en planta baixa en el marc de la convocatòria ‘Impulsem el que fas’ d’enguany, que està dotada amb 2,5 milions d’euros.

En realitat, però, la inversió municipal que es pot associar estrictament al Pla EGA aquest any 2025, i per tant sense tenir en compte els imports de diferents reformes urbanístiques en indrets concrets o els reforços de serveis que es fan a l’estiu en àmbits com la neteja o la seguretat, suma un mínim de 2,4 milions d’euros: 900.000 euros destinats al desenvolupament de polítiques i plans específics als EGA, 500.000 euros per a la contractació de més agents cívics orientats a actuar exclusivament en aquests indrets i 1 milió d’euros d’inversió per a la instauració de la Zona Bus 4.0, en aquest cas provinent del Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació Barcelona finançat amb fons Next Generation de la Unió Europea.

“Els EGA són zones de la ciutat on el gran volum de visitants no només suposa un repte de gestió i ordenació de l’espai públic i la mobilitat, sinó que pressiona les dinàmiques veïnals i el teixit comercial. Per això estem posant en marxa mesures pioneres que mirin d’enfortir aquestes activitats i preservin els usos per als veïns i veïnes”, ha explicat el tinent d’Economia, Habitatge, Hisenda i Turisme, Jordi Valls. “Ens cal generar noves dinàmiques en aquests espais que redueixin els riscos associats al monocultiu turístic”, ha remarcat.

La nova Zona Bus 4.0

La present campanya turística tindrà també entre les seves novetats la fase de proves de la nova Zona Bus 4.0, un nou model per gestionar de forma ordenada i més eficient l’arribada a la ciutat dels grups turístics en autocars. El nou model, que està desenvolupant BSM, està ideat per afavorir una planificació anticipada dels trajectes, una distribució ordenada dels vehicles un cop entrin a la ciutat per tal de reduir la pressió turística en determinats indrets i una millora en el control dels espais per donar un millor servei a conductors i visitants.

Cal recordar que aquest tipus d’autocars turístics van realitzar l’any passat un total de 216.406 operacions a la ciutat de Barcelona, d’entre les quals 121.492 operacions van ser d’estacionament i 94.914 d’encotxament o desencotxament. La previsió municipal és que les noves tarifes comencin a aplicar-se durant la propera tardor, un cop finalitzat el desplegament de la infraestructura que es farà durant aquest estiu i tot plegat s’hagi compartit amb els agents implicats. El desenvolupament del nou sistema digital requereix una reordenació de les parades i la creació d’eines de vigilància dels espais, així com el pagament d’una quota diària de 35 euros que haurà d’abonar qualsevol d’aquests vehicles per poder utilitzar la Zona Bus el dia sol·licitat. Amb el nou model, l’estimació és que l’Ajuntament passi a ingressar 4 milions d’euros respecte al milió d’euros que s’ingressa actualment, atès que de mitjana un autocar passarà de pagar 20 euros a 80 euros al dia. Ara bé, cal tenir en compte que el sistema preveu la progressivitat vinculada al major ús de l’espai públic i, per tant, les xifres s’adequaran a cada cas concret.

Les noves taxes de pagament per ocupació de l’espai públic, a banda dels 35 euros per tramitar el permís diari, quedaran distribuïdes de la següent manera:

Font: Ajuntament de Barcelona

En paral·lel, la reorganització del nombre i la ubicació de les places d’aparcament suposarà una reducció total de 13 places respecte al nombre actual: 10 places menys d’encotxament o desencotxament i tres places menys d’estacionament. Les places quedaran distribuïdes de la següent manera:

Font: Ajuntament de Barcelona

Més enllà dels EGA que es van prioritzar l’any passat, aquest 2025 està previst que es redactin els plans d’acció dels espais del Turó de la Rovira, per una banda, i del passeig de Gràcia – plaça Catalunya per una altra. I és que del total de 62 accions concretes que s’han vinculat al Pla EGA dels tres espais prioritzats, tot i tenir un desplegament progressiu fins a l’any 2027, ja s’han començat més del 90%. L’Ajuntament de Barcelona, però, conscient de la necessitat de fer un seguiment continu i de la importància de seguir desplegant el programa, més enllà de la identificació de 15 EGA i del compromís que durant aquest mandat estiguin enllestits els plans d’acció específics d’aquells espais considerats principalment turístics, contempla per a la tercera onada a partir de l’any vinent aprofundir sobre els espais del Gòtic – Catedral, Sant Pere – Santa Caterina – La Ribera i La Barceloneta.

Ajuntament de Barcelona

Els nostres comerços associats

Wish Wash Lavanderia
Moderna Gestió
Kitchen
Confraria de Pescadors de Barcelona
Farmacia Ariño
ECOBARNA
Farmacia Odriozola Maquinista
Carregant...
x
X