ACIB Barceloneta

ACIB Barceloneta

Barcelona dota amb 130 M€ els Plans de Desenvolupament Econòmic: què són i per a què serviran?

16 d'abril de 2025

L’Ajuntament de Barcelona reafirma el seu compromís amb l’estratègia de promoció econòmica des de la proximitat en els districtes considerats d’acció prioritària i presenta la tercera edició dels Plans de Desenvolupament Econòmic (PDE) 2024-2027. En aquest nou període, els PDE veuran incrementada la seva assignació pressupostària respecte a l’anterior en un 18%, assolint els 130 milions d’euros. Els Plans són un element clau dins de l’estratègia municipal per diversificar l’activitat econòmica i atraure empreses que sumen talent i ofereixen llocs de treball al conjunt de la ciutat.

Què són els PDE?

Els Plans de Desenvolupament Econòmic són el full de ruta estratègic que guia, a quatre anys vista, les accions municipals per impulsar el desenvolupament econòmic dels 6 districtes d’atenció prioritària a la ciutat, és a dir, aquells que presenten indicadors socioeconòmics inferiors a la mitjana de la ciutat, i que, per tant, tenen necessitats específiques amb relació a la promoció del seu teixit socioeconòmic.

“Els PDE són una política més que consolidada, que ara reforcem amb un 18% més de pressupost. Són una aposta que es fa des de la proximitat, el full de ruta per aterrar el què farem els pròxims anys des de cadascun dels barris i dels districtes per generar activitat econòmica i oportunitats”, ha remarcat la regidora Raquel Gil, que ha assenyalat com a clau que aquests plans ajudin a fer que “els grans temes de la ciutat comencin a caminar des de la proximitat”.  “Aquesta estratègia ens ajuda a tenir una ciutat més cohesionada, més forta, econòmicament més diversa i, per tant, a poder generar oportunitats per a la ciutadania”, ha afegit.

Barcelona Activa i el mateix districte impulsen els PDE integrant les visions i aportacions de la Direcció de Comerç, Restauració i Alimentació, la Direcció de Turisme, l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB), la Direcció d’Economia Social i Solidària i Foment de Ciutat.

Els eixos estratègics

Els PDE 2024-2027 dels sis districtes comparteixen tres eixos estratègics:

  • Foment de l’ocupació de qualitat i mercat de treball.
  • Promoció del comerç, els serveis, la restauració de proximitat i els mercats municipals.
  • Suport a l’activació econòmica del territori.

A més, per tal de singularitzar i caracteritzar cada PDE a les necessitats i potencialitats de cada districte, als eixos comuns s’hi afegeixen les particularitats i singularitats temàtiques que prioritza cada districte.

En aquest sentit, tant Ciutat Vella com Sants-Montjuïc decideixen abordar el retorn social al territori del turisme i els esdeveniments. Sant Martí fa especial focus en el desenvolupament dels barris de la franja Besòs; Sant Andreu en l’impuls de sectors com el tèxtil i l’economia circular; i Nou Barris desenvoluparà un pla especial per referenciar els seus actius en el sector tecnològic i els esdeveniments culturals al districte. En el cas del districte d’Horta-Guinardó, destaca la detecció de vies de col·laboracions amb els sectors de la salut, els esports i la cultura, molt presents al districte.

Com han anat les edicions anteriors?

Cada districte prioritari ha desenvolupat, durant aquests darrers tres anys, el pla d’acció definit en els anteriors PDE amb èxits remarcables:

  • A Ciutat Vella, 6.900 persones i 1.155 empreses s’han beneficiat de les diferents accions. Entre les actuacions més destacades es troben el Projecte Hotels amb Retorn Social, que impulsa la contractació i el proveïment en clau de proximitat; o  el Banc de Recursos, projecte d’economia circular de materials.
  • En el districte de Sants-Montjuïc s’han atès 3.600 persones i 1.190 empreses. Les actuacions més rellevants inclouen la Taula de Turisme per la contractació i proveïment en clau de proximitat, el projecte Obrim Carrers, que converteix en zona de vianants l’eix Creu Coberta- carrer de Sants els caps de setmana; i l’obertura de Sants-Montjuïc Activa.
  • A Sant Martí s’han acompanyat més de 42.000 persones, una xifra rellevant. ja que Barcelona Activa compta amb els serveis centrals en aquest districte, i 1.600 empreses. Les actuacions destacades inclouen el Compromís Besòs-Maresme, un pacte de tots els grups polítics per a la transformació del barri; i Impuls BiciHub, un programa per a l’impuls de la mobilitat sostenible.
  • En el districte d’Horta-Guinardó s’han atès 3.700 persones i 622 empreses, amb accions tan destacades com la consolidació de La Clota, espai municipal per projectes emprenedors que han de fer retorn social al districte, i els Plans de Barris del Carmel i Can Baró, amb actuacions d’ocupació i comerç.
  • A Sant Andreu s’han atès 3.600 persones i 780 empreses amb més de 300 actuacions vinculades a les empreses dels polígons de l’Eix Besòs o amb la creació de la Nau Vila Besòs, un projecte d’economia verda i circular pel teixit associatiu del districte.
  • A Nou Barris s’han atès 4.000 persones anualment i 270 empreses el 2023. En les actuacions destacades predomina el focus d’ocupació: s’ha aconseguit la contractació de 572 residents en el programa de formació-treball. També destaca la celebració de Jornades de Promoció Econòmica de Nou Barris amb la doble mirada de ciutat i de districte.

Ajuntament de Barcelona

Els nostres comerços associats

Farmàcia Miró
Joieria Cánovas
Mercat de la Barceloneta
Restaurant El Nou Ramonet
Punto y Coma
Optica Miró
Moya BCN
Carregant...
x
X