Receptes de profit
· Quan? 13 d'octubre de 2021
Ens importa difondre així els hàbits de consum saludables i promoure els productes gastronòmics locals de temporada.
4 claus per evitar el malbaratament dels aliments
- Planificar. Revisar què tenim al rebost i a la nevera abans d’anar a comprar, és imprescindible per evitar llençar. Fer la llista de la compra ens permetrà, per altra banda, recordar què hem de comprar i no donar peu a fer excepcions.
- Parar atenció a les dates de les etiquetes. Entendre que, quan diuen “consumir preferentment abans de…” significa que, passada la data indicada, l’aliment pot perdre el gust, o l’olor, per exemple, però no significa que deixi de ser apte per al consum.
- Fer una bona conservació dels aliments. Podem allargar la vida del menjar si sabem com i on conservar-lo de forma eficient.
- Aprofitar les sobres. Desem les restes dels àpats que es poden aprofitar en forma de truita, de puré, de canelons o de samfaina.
Sarsuela
Ingredients
- 800 g de peix blanc net i tallat a rodelles
- 100 g de cananes a rodelles
- 100 g d'escamarlanets
Per al sofregit:
- 2 cebes tallades a talls petits
- 4 tomàquets madurs
Per a la picada:
- 2 grans d'all
- 1 menat de julivert
- 25 g d'ametlles
- 2 llesques de pa fregit
- 20 g de xocolata negra
- 1/2 l de fumet o aigua
Preparació
En una cassola de ferro amb una mica d'oli saltegeu els escamarlans i les rodelles de cananes durant 4 minuts. Retireu-ho i reserveu-ho.
Salpebreu el peix i enfarineu-l’ho. Fregiu-l’ho a la cassola on em saltejat els escamarlans i les cananes. Doreu-los 2 minuts per cada costat. Retireu-ho i reserveu-ho
Poseu a la cassola la ceba i cuineu-la durant 30 minuts a foc baix. Afegiu el tomàquet ratllat i deixeu-ho cuinar uns 20 minuts més.
Poseu el peix i les rodelles de canana. Cobriu-ho amb el caldo de peix (fumet). Deixeu-ho cuinar de 5 a 10 minuts.
A part feu la picada i poseu-la a la cassola juntament amb els escamarlans. Remeneu-ho amb molta cura i deixeu-ho cuinar 4 minuts més
Sopa de rap
- Dificultat: Fàcil
- Temps: 15 min
Ingredients
- 1 cap de rap
- 1 barra de pa
- 4 litres d’aigua
- Oli i sal
Per la picada
- 2 llesques de pa
- Un grapat petits d'ametlles
- Alls
- Julivert
- Tomates sencers
Preparació
Sofregim els alls i les llesques de pa i ho aboquem al morter. Hi afegim les ametlles, el julivert i 2 tomates sencers pelats. Ho triturem tot.
Sofregim la picada en una olla amb una mica d'oli. Hi afegim aigua abundant i hi fem bullir el cap de rap durant uns 15 minuts.Mentrestant hem fregit una dotzena de llesques de pa. Les barregem amb el caldo i ho deixem coure tot uns 20 minuts més.
Un cop bullit, retirem el rap i colem el caldo perquè no quedi cap espina. Desfilem la carn del cap del rap i la reservem.
Passem el braç triturador pel caldo fins convertir-ho en una sopa espessa.Finalment hi barregem la carn del cap del rap i servim.
Escabetx de sardina en cru
- Dificultat: Fàcil
- Temps: 15 min
Ingredients X 4 persones
- 1 kg de sardines
- 5 grans d’all
- 1 ceba
- 1 branca de farigola
- 1 fulla de llorer
- 12 grans de pebre negre
- 1 got de (vinagre ,oli d’oliva)
- ½ cullera sopera de pebre vermell dolç.
Preparació
En una cassola de terrissa disposem en fred tots els ingredients implicats en el plat. Quan ho tenim tot ben col·locat, posem la cassola al foc i la deixem coure durant 15 minuts.
L’escabetx és millor d’un dia per l’altre. Cal que el peix es mantingui submergit en l’escabetx per poder conservar-lo. D’aquesta manera es pot conservar un parell de setmanes.
Bonítol a la llauna
- Dificultat: Fàcil
- Temps: 15 min
Ingredients X 4 persones
- 1,2 kg de filet de bonítol
- 4 dents d’all
- 20 cl d’oli d’oliva
- 2 bitxos
- 1 cullera de cafè de pebre vermell dolç
- 5 cl de vinagre
- 1 branca de julivert
- Sal i pebre al gust.
Preparació
Tallem els lloms de bonítol en 4 parts i els salpebrem. Ho col·loquem en una safata de forn.
En una paella amb oli d’oliva, posem els alls llescats i els bitxos, i ho cuinem 4 minuts fins que els alls siguin rossos. Separem la paella del foc i afegim el pebre vermell i el vinagre. Ho aboquem damunt dels lloms de bonítol i ho posem a coure al forn a 170 graus durant 10 minuts.
Anxoves en vinagre
- Dificultat: Fàcil
- Temps: 30 - 45 min
Ingredients X 4 persones
- 1 kg d’anxoves
- 500 ml de vinagre
- 100 ml d’oli d’oliva verge extra
- 1 dent d’all
- 1 branca de julivert
Preparació
Netegem les anxoves i les obrim en filets. Posem els filets en un recipient i els cobrim amb el vinagre durant 2 hores.
Passat aquest temps, retirem els filets d’anxova i els posem damunt de paper de cuina per retirar el líquid sobrant.
Reguem els filets d’anxova amb oli d'oliva i afegim l’all i el julivert picats.
Suquet de rap
- Dificultat: Mitjana
- Temps: 30 - 45 min
Ingredients X 4 persones
- 800 g de rap
- 600 g de patates
- 4 alls
- 2 branques de julivert
- 1 llesca de pa fregitç
- 20 g d’avellanes o ametlles
- 2 tomaquets
- 1 cullera de cafè de pebre vermell dolç
- Aigua o caldo de peix
- Sal al gust
- Oli d’oliva
Preparació
Fem una picada amb tots els ingredients amb els alls, la llesca de pa i les avellanes. En una cassola, afegim l’oli d’oliva i la picada i la sofregim durant 5 minuts.
Ratllem els tomaquets i els afegim a la cassola i els sofregim durant 5 minuts més. Afegim el pebre vermell dolç i les patates i ho sofregim 5 minuts. Tot seguit, afegim l’aigua o el caldo de peix i ho deixem coure 15 minuts abans d’afegir el rap, que deixarem coure uns 10 minuts