ACIB Barceloneta

ACIB Barceloneta

Receptes de profit

· Quan? 13 d'octubre de 2021

Som un Barri Mariner acostumat a gaudir de la cuina tradicional que es gestiona de forma sostenible d'acord amb els recursos naturals.

Ens importa difondre així els hàbits de consum saludables i promoure els productes gastronòmics locals de temporada.  

4 claus per evitar el malbaratament dels aliments


  • Planificar. Revisar què tenim al rebost i a la nevera abans d’anar a comprar, és imprescindible per evitar llençar. Fer la llista de la compra ens permetrà, per altra banda, recordar què hem de comprar i no donar peu a fer excepcions. 
  • Parar atenció a les dates de les etiquetes. Entendre que, quan diuen “consumir preferentment abans de…” significa que, passada la data indicada, l’aliment pot perdre el gust, o l’olor, per exemple, però no significa que deixi de ser apte per al consum. 
  • Fer una bona conservació dels aliments. Podem allargar la vida del menjar si sabem com i on conservar-lo de forma eficient. 
  • Aprofitar les sobres. Desem les restes dels àpats que es poden aprofitar  en forma de truita, de puré, de canelons o de samfaina. 
Us oferim relacionats amb el consum del peix diferents opcions, que amb  elements coms els excabetxs o el vinagre  faciliten la seva conservació. 

Sarsuela

 

Ingredients

  • 800 g de peix blanc net i tallat a rodelles
  • 100 g de cananes a rodelles
  • 100 g d'escamarlanets

Per al sofregit:

  • 2 cebes tallades a talls petits
  • 4 tomàquets madurs

Per a la picada:

  • 2 grans d'all
  • 1 menat de julivert
  • 25 g d'ametlles
  • 2 llesques de pa fregit
  • 20 g de xocolata negra
  • 1/2 l de fumet o aigua

Preparació

En una cassola de ferro amb una mica d'oli saltegeu els escamarlans i les rodelles de cananes durant 4 minuts. Retireu-ho i reserveu-ho.

Salpebreu el peix i enfarineu-l’ho. Fregiu-l’ho a la cassola on em saltejat els escamarlans i les cananes. Doreu-los 2 minuts per cada costat. Retireu-ho i reserveu-ho

Poseu a la cassola la ceba i cuineu-la durant 30 minuts a foc baix.  Afegiu el tomàquet ratllat i deixeu-ho cuinar uns 20 minuts més.

Poseu el peix i les rodelles de canana. Cobriu-ho amb el caldo de peix (fumet).  Deixeu-ho cuinar de 5 a 10 minuts.

A part feu la picada i poseu-la a la cassola juntament amb els escamarlans. Remeneu-ho amb molta cura i deixeu-ho cuinar 4 minuts més

Sopa de rap

Dificultat: Fàcil
Temps: 15 min

Ingredients

  • 1 cap de rap
  • 1 barra de pa
  • 4 litres d’aigua
  • Oli i sal

Per la picada

  • 2 llesques de pa
  • Un grapat petits d'ametlles
  • Alls
  • Julivert
  • Tomates sencers

Preparació

Sofregim els alls i les llesques de pa i ho aboquem al morter. Hi afegim les ametlles, el julivert i 2 tomates sencers pelats. Ho triturem tot.

Sofregim la picada en una olla amb una mica d'oli. Hi afegim aigua abundant i hi fem bullir el cap de rap durant uns 15 minuts.Mentrestant hem fregit una dotzena de llesques de pa. Les barregem amb el caldo i ho deixem coure tot uns 20 minuts més.

Un cop bullit, retirem el rap i colem el caldo perquè no quedi cap espina. Desfilem la carn del cap del rap i la reservem.

Passem el braç triturador pel caldo fins convertir-ho en una sopa espessa.Finalment hi barregem la carn del cap del rap i servim. 

 

Escabetx de sardina en cru


Dificultat: Fàcil
Temps: 15 min

Ingredients X 4 persones

  • 1 kg de sardines
  • 5 grans d’all
  • 1 ceba
  • 1 branca de farigola
  • 1 fulla de llorer
  • 12 grans de pebre negre 
  • 1 got de (vinagre ,oli d’oliva)
  • ½ cullera sopera de pebre vermell dolç.

Preparació

En una cassola de terrissa disposem en fred tots els ingredients implicats en el plat. Quan ho tenim tot ben col·locat, posem la cassola al foc i la deixem coure durant 15 minuts.

L’escabetx és millor d’un dia per l’altre.  Cal que el peix es mantingui submergit en l’escabetx per poder conservar-lo. D’aquesta manera es pot conservar un parell de setmanes.

 

Bonítol a la llauna


Dificultat: Fàcil
Temps: 15 min

Ingredients  X 4 persones

  • 1,2 kg de filet de bonítol
  • 4 dents d’all
  • 20 cl d’oli d’oliva
  • 2 bitxos
  • 1 cullera de cafè de pebre vermell dolç
  • 5 cl de vinagre
  • 1 branca de julivert
  • Sal i pebre al gust.

Preparació

Tallem els lloms de bonítol en 4 parts i els salpebrem. Ho col·loquem en una safata de forn.

En una paella amb oli d’oliva, posem els alls llescats i els bitxos, i ho cuinem 4 minuts fins que els alls siguin rossos. Separem la paella del foc i afegim el pebre vermell i el vinagre. Ho aboquem damunt dels lloms de bonítol i ho posem a coure al forn a 170 graus durant 10 minuts.

Anxoves en vinagre


Dificultat: Fàcil
Temps: 30 - 45 min

Ingredients X 4 persones

  • 1 kg d’anxoves
  • 500 ml de vinagre
  • 100 ml d’oli d’oliva verge extra
  • 1 dent d’all
  • 1 branca de julivert

Preparació

Netegem les anxoves i les obrim en filets. Posem els filets en un recipient i els cobrim amb el vinagre durant 2 hores.

Passat aquest temps, retirem els filets d’anxova i els posem damunt de paper de cuina per retirar el líquid sobrant.

Reguem els filets d’anxova amb oli d'oliva i afegim l’all i el julivert picats.

 

Suquet de rap


Dificultat: Mitjana
Temps: 30 - 45 min

Ingredients X 4 persones

  • 800 g de rap
  • 600 g de patates
  • 4 alls
  • 2 branques de julivert
  • 1 llesca de pa fregitç
  • 20 g d’avellanes o ametlles
  • 2 tomaquets
  • 1 cullera de cafè  de pebre vermell dolç
  • Aigua o caldo de peix
  • Sal al gust
  • Oli d’oliva

Preparació

Fem una picada amb tots els ingredients amb els alls, la llesca de pa i les avellanes. En una cassola, afegim l’oli d’oliva i la picada i la sofregim durant 5 minuts.

Ratllem els tomaquets i els afegim a la cassola i els sofregim durant 5 minuts més. Afegim el pebre vermell dolç i les patates i ho sofregim 5 minuts. Tot seguit, afegim l’aigua o el caldo de peix i ho deixem coure 15 minuts abans d’afegir el rap, que deixarem coure uns 10 minuts



Els nostres socis

Bar Jai-Ca
Restaurante Paco Alcalde
Petit Bar
Cansaladeria Roca
Optica Miró
Confraria de Pescadors de Barcelona
Restaurant L'Òstia
Carregant...
x
X