ACIB BARCELONETA Associacions Barcelona Barcelona

Primer va ser l'illa de Maians.

Hauríem de remuntar-nos al S. XV per tenir notícies de l'aparició d'una petita illa, que s'hauria creat lentament durant el transcurs dels segles, i que estaria situada aproximadament on trobem ara la Plaza Pau Vila.
Cap al 1474 ens arriben les primeres notícies de la formació d'una incipient obra portuària a Barcelona que consistia en una màniga de terra per formar el que seria un petit moll.
El següent pas seria cap al 1660 quan l'expansió arriba al punt on avui comença el Passeig Joan de Borbó, a partir d'aquí les ampliacions portuàries se succeirien al llarg dels segles.
I és així, gràcies a l'acumulació de sorra arrossegada pels corrents marins i els sediments del Besòs, que queden retinguts per l'espigó del creixent Port al voltant de la illa de Maians, com es va formant una petita península.
Aquest territori fos muralles, reclamat per la parròquia de Santa María del Mar al·legant un privilegi medieval, comença a ser ocupat per barraques i magatzems de pescadors a la qual s'agregarien més tard els desallotjats per l'enderrocament del barri de la Ribera. Davant el creixement, en 1718 ja es parla del barri de la platja, les autoritats van començar a plantejar el procés d'ordenació del territori, que culminaria amb la fundació de la Barceloneta.


La primera pedra


El dia 3 de febrer de 1753 es va dur a terme la col·locació de la primera pedra del que havia de ser el barri marítim de Barcelona: la Barceloneta.
Aquesta primera pedra, que va ser trobada en el Passeig Joan de Borbó escaira Maquinista, tenia la següent inscripció:

 “A la formació d'aquest poble es va donar principi en 3 de febrer de 1753”.

El camí per arribar fins a aquest moment històric havia estat llarg, els intents per iniciar aquest projecte s'havien succeït sense èxit, i va anar finalment el Marquès de la Mina el que es va decidir a impulsar la reordenació dels arenals de la platja ocupats per barraques habitades per molts barcelonins que van ser desnonats arran de l'enderrocament del barri de la Ribera.
La nova població que naixia era un exemple de barri ordenat, uniforme, sorgit de la mà d'un enginyer militar, Juan Martín Cermeño, i va suposar l'enderrocament de les barraques i el començament de l'edificació d'illes de cases unifamiliars de planta baixa i pis que remataven la cornisa amb un petit frontó.
L'expansió de la Barceloneta ve marcada per la proximitat del port i del ferrocarril, la fàcil comunicació i alguns terrenys encara per ocupar fan que el barri es converteixi en un lloc idoni per a les instal·lacions de caràcter industrial afegint així a l'essència marinera un marcat caràcter obrer.
La Barceloneta va continuar sent industrial fins a la meitat del segle XX, a pesar que cada vegada més la necessitat d'ampliar les fàbriques les va fer optar per nous espais abandonant el barri.
La guerra civil va suposar un dur cop, el fet de ser zona portuària va representar bombardejos continuats que van forçar l'evacuació dels veïns. Una vegada acabada la guerra, el procés de reconstrucció va ser bastant lent. La Barceloneta va viure un període en el qual la lluita per l'espai es va convertir en una reclamació tradicional.
Malgrat això el barri s'havia anat reinventant, la presència del mar va afavorir als establiments d'oci com els banys i restaurants que es van convertir en l'alternativa a la pesca i la indústria.

 

 

FESTES I TRADICIONS

Festa Major de La Barceloneta :

Se celebren per Sant Miquel ,29 de Setembre, patró de la Barceloneta.

Finals de setembre i principis d'octubre.

Canò Barceloneta :

L'any 1912, es va construir un canó , aquest canó s'ha convertit en l'element més singulars i dentificatiu de les festes major  del barri.

El 29 de setembre surt el canó de la Barceloneta des de la parroquia de Sant Miquel del Port .

Cors Barceloneta :

La festa dels Cors té ja més de 150 anys d'antiguitat i el motiu original consistia a realitzar intercanvis de béns entre pobles pescadors i uns altres de l'interiordiables.

Les festes dels cors de la Barceloneta se celebren durant la Segona Pasqua.

Diables i Diablesses De La Barceloneta :

Durant les Festes Majors mitjans de Setembre del 1982 un grup de joves  van fer La Colla de Diables de la Barceloneta.

Ja són més de 30 anys  amb La Nit d'Ànimes,Nit de Llufes,Correfoc del Canó,La Carnavalada,Correfoc de la Mercè.

Gegants de la Barceloneta :

En Pep Barceló ,ell és un pescador i la Maria la Néta, ella, una peixatera del mercat

el Ganxut,un estibador del Port, el Ramonet en representació dels restaurants i la Torre del Rellotge. Aquestes figures van ser batejades el 29 de setembre de l'any 1991 .

Posteriorment es van incorporar als Gegants de la Barceloneta,el Miquelet,un corista  i el General Lagarto que representa un general francés.

La Carnavalada de la Barceloneta :

Està organitzada per la Coordinadora de Grups Corals de la Barceloneta.