ACIB BARCELONETA Associacions Barcelona Barcelona

Una mica d'història

La Barceloneta tot i que és de construcció recent, a 1755 van arribar els primers habitants, va ser des del principi un barri amb un marcat caràcter mariner amb activitats i usos artesanals relacionats amb el Port i el mar. Cap els volts de 1791 els petits drassanes que es van construir donaven feina a moltes famílies de la Barceloneta. Aquestes famílies, com els Missé, es van consolidar al segle XIX com a poderosos constructors navals, treballant en projectes de vegades arriscats com l'Ictineu de Narcís Monturiol. D'altra banda no podem oblidar els establiments comercials instal·lats als primers temps als baixos de les cases tradicionals de planta i pis que moltes vegades eren també l'habitatge del comerciant.

Al segle XIX, la Barceloneta comença a atreure industries per la seva situació fora muralles, prop de la ciutat, prop del port ... Per això es van instal·lar importants empreses, com la NuevaVulcano, La Maquinista Terrestre i Marítima, la Catalana de Gas o la Farga Lacambra, aquesta última actualment és una de les empreses d'origen català capdaventeres. A causa d'aquesta situació podem considerar a la Barceloneta com el bressol de la indústria catalana.

Així i tot la Barceloneta es convertiria també en un dels espais d'oci i lleure dels barcelonins. Els primers banys es van construir al començament del segle XIX l'èxit va ser tal que és van continuar afegint establiments entre ells, els Banys Orientals, els de la Drassana, els de Sant Miquel i els de Sant Sebastià, molts d'ells van sobreviure fins a finals dels anys vuitanta .

La restauració també va començar a adquirir importància, els petits restaurants del Passeig Nacional i de l'interior de la Barceloneta, eren bàsicament pels treballadors del port i de les indústries, però aviat es van fer populars entre els barcelonins. A la platja es trobaven nombrosos merenderos que van néixer com a idea per part d'alguns homes de mar que oferien cuina de pescador amb peix fresc acabat d'arribar a la platja, i que van sobreviure convertits en els Chiringuitosde la Barceloneta fins a la seva desaparició en noranta.

Al segle XX es va començar a difondre la pràctica d'esports marítims a les aigües del port, els clubs Natació Atlètic Barceloneta, i el Club Natació Barcelona van ser portes obertes de la ciutat a la platja. Aquest últim club va impulsar, juntament amb esportistes de Badalona i el Poble Nou, les regates de patí de vela català.

Amb una història comercial i social tan intensa que té La Barcelonetai l'Agrupació de Comerciants i Industrials de la Barceloneta ha hagut d'adaptar-se als temps a mesura que el barri s'anava reinventant.

Així tenim constància que:

A l'any 1885 és va fundar el Centre Cooperatiu Mercantil de la Barceloneta.

L'any 1936 es constitueix l'Associació d'Industrials i Comerciants de la Barceloneta la guerra suspèn les activitats.
Als anys 50 es torna a constituir amb el nom d'Agrupació Cultural d'Industrials i Comerciants de la Barceloneta, si no es disfressava amb la paraula cultural no els donaven el permís.
Als anys 90 l'Agrupació pren el seu nom actual Agrupació de Comerciants i Industrials de la Barceloneta.
Tot i els canvis la finalitat sempre és la mateixa defensar i impulsar el comerç de la Barceloneta.

L'ACIB és una entitat viva, seguint els hàbits de consum de la població amb intenció de revitalitzar i donar alternatives per millorar el comerç minorista i la restauració, i l'objectiu és fomentar un sistema comercial on la tradició no sigui incompatible amb innovació i qualitat.

Serveis que ofereix l'ACIB

L'ACIB és una associació del barri especialitzada al Servei al comerciant. 
Recolzar al comerciant associat a Tots aquells temes que afectin a Les Botigues del nostre barri. Assistència a les Sessió mensual de l'Audiència Pública i ALS Consell de Barri i de Seguretat i amb Tècnics del districte de d'Tots els Àmbits. Fer Campanyes de promoció i dinamització de nostres comerç, quatre edicions anuals de la campanya Comerç al Carrer. Donar informació ALS Nostres associats de Totes les notícies rellevants entorn al món del comerç.
Informació i distribució de material promocional. Donar orientació, Davant de QUALSEVOL Dubte o problema, a aquells botiguers que contactin amb nosaltres ja va seguir personalment al punt d'informació directa o través del telèfon de l'associat Organitzar activitats d'oci en Col·laboració amb el Districte I ALTRES entitats del barri. organitzar activitats

L'Agrupació de Comerciants i Industrials de la Barceloneta
Treballa per impulsar la Barceloneta
com a punt d'atracció comercial donada la importància de la proximitat del Port i del mar.

A més és Treballa activament per impulsar que a les compris i la indiscutible bona taula s'afegeixin Aspectes com per Exemple 1 redescoberta del su ric
patrimoni històric la qual cosa potenciaria el barri culturalment.